MANUEL TERAPİ

Klinik Rijit ve Kinezyolojik Bantlama

Eklem problemlerinde fonksiyonu arttırmak-ağrıyı kesmek,kas ve diğer yumuşak doku problemlerinde de desteklemek-ağrıyı kesmek ve iyileşmeyi hızlandırmak için kullanılan klinik rijit  bantlama yöntemi özel eğitim gerektiren bir manuel terapi yöntemidir.

Sıklıkla sporcu ve ortopedik rehabilitasyonunda kullanılan yöntem çok hızlı iyileşmeye ve hastanın şikayetlerinin azaltılmasına imkan verir.Hiç bir ilaç içermeyen özel bantlar manuel terapistler tarafından eklem ya da doku istenilen pozisyona getirildikten sonra o pozisyonun korunması ve tedavinin etkinliğinin sürdürülmesi amacıyla uygulanır.

Kinezyolojik bantlama Japonya’da yaklaşık 50 yıl önce geliştirilmiş fakat Avrupa ve Amerika’da olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda tanınmaya başlamış özel bir tedavi ve bantlama yöntemidir. Yöntem bel-boyun ve sırt ağrıları gibi çok sık rastlanan sağlık problemleri yanında ortopedik ve nörolojik problemler ile cerrahi sonrasında da kullanılabilen bir tedavi seçeneğidir ve her geçen gün kullanım alanı genişlemektedir.

Kinezyolojik bantlama teorik olarak, cildi yukarı kaldırıp deri ile kasların arasındaki boşluğu arttırmakta ve bölgede oluşan basıncı hafifletmektedir. Yaralanma bölgesinde azalan basınç kan dolaşımının artışı ile sonuçlanır ve böylece lenfatik drenaj oluşur. Dolaşım sisteminde yaratılan bu etki yaralanma bölgesindeki gerginlik ve hassasiyetin giderilmesinin yanında bölgede deri altında var olan ağrı reseptörlerinin uyarılmasını da önler, böylece ağrısız hareket etme imkânı sağlanmış olur.

Bantların esneyebilme özelliği yorgun, zayıf ya da yaralanmış kaslara fiziksel yardım oluşturmak üzere de kullanılmaktadır.Rijit bantlarda olduğu gibi herhangi bir ilaç içermez ve uygulayan fizyoterapistin özel eğitimini gerektirir.

Manuel Terapi

Manuel terapi nedir?

Dünyada uygulanan en güncel fizyoterapi metotudur.Ülkemizdeki klasik fizik tedavi merkezlerinde uygulanan standardın aksine bireye özel olarak uygulanan tamamen dengelemeyi ve hizalamayı amaçlayan,içersinde bir çok özel teknik ve uygulamaları içeren ‘el ile terapi’ anlamına gelmektedir. Yüzyıllar hatta bin yıllar kadar eski bir geçmişi vardır. Manuel terapinin tarihçesine bakıldığında köklerinin M.Ö.400′lere dayandığı ortaya çıkmaktadır. Manuel terapinin bilinen ilk tanımı fikirleri modern tıbbın temelini oluşturan Hipokrat tarafından verilmiştir.Hatta hastalar üzerinde çeşitli manevraları denediği bilinmektedir.Daha sonra 10.yy ’da İbn-i Sina traksiyon metodu üzerine çalışmalar yapmıştır.Yüzyıllar boyunca insanlar Orta Avrupa ,Meksika,Japonya,Hindistan,Çin,Rusya,Norveç… gibi ülkelerde bel,boyun gibi problemleri için çeşitli uygulamalar yapmışlardır.19 yy da bu uygulamalar tıp dünyasına girmiştir.Bu yöntem yüzyılı aşkın bir süredir tıp dünyasında başta Amerika ve Avrupa olmak üzere dünyanın her yerinde başarıyla uygulanmaktadır.

Manuel Terapinin Diğer Tedavilere Göre Avantajı Nedir?

·         Klasik fizik tedavi uygulamaları değildir.Fizik tedavi merkezlerindeki hot pack ultrason tens gibi elektroterapi ve tıbbi makineler yoktur.

·         Özel değerlendirme ve muayeneler içermektedir.Hasta,baştan aşağıya özel testlerle vücuttaki bozukluklar ve hizalama problemlerini ortaya çıkarır.Hasta vücudu konusunda eğitilir. Holistik ve öğretici yaklaşım vardır.

·         Kişiye özel çalışılır.Klasik merkezlerde her hastalığa aynı verilen standart metotlar yoktur.Haftalarca süren seanslar yoktur.

·         Omurgayı hizalandırmayı amaçlar ve tamamen elle dengelemeler yapılır..

·         Diğer yöntemlere göre daha kısa sürede iyileşme imkanı sağlar.

·         Tek seansta bile ağrının büyük kısmı giderilebilir.

·         Başarı oranı oldukça yüksektir.

·         Klasik fizik tedavi merkezlerinde her hastalığa aynı şekilde verilen fotokopi egzersizler yoktur.Tamamen bireye yönelik düzeltici egzersizler verilir

·         Problemli bölgeye direk uygulamalar yapıldığı için hızlı ve etkili bir çözüm sağlar.

·         Uygulamalarda tamamen kanıta dayalı klinik bilgiler kullanılır.

·         Herhangi bir ilaç kullanımı gerektirmez,tamamen doğaldır.

·         Hiçbir yan etkisi yoktur.Emniyetli uygulamalardır.

Hangi rahatsızlıklarda etkilidir?

·         Bel rahatsızlıkları; bel fıtığı, faset eklem blokajları, kanal daralması, bel kayması

·         Boyun rahatsızlıkları; boyun fıtığı, boyun düzleşmesi, faset eklem problemleri, boyunla ilişkin baş ağrısı…

·         Omuz problemleri; Kas yırtılması, donuk omuz, impingement (sıkışma) sendromu...

·         Dirsek problemleri; Ekstansör tendinit (Tenisçi dirseği), Fleksör tendinit (golfçü dirseği), ulnar sinir tuzak nöropatisi…

·         El bileği problemleri; Karpal tünel sendromu, Dequervain tenosinoviti, dupuytren kontraktürü…

·         Kalça problemleri; Kalça çıkığı, Priformis sendromu, Koksartroz, Kalça protezi sonrası…

·         Diz rahatsızlıkları; Menisküs yırtıkları, ön-yan-arka çapraz bağ yırtıkları, diz protezi sonrası rehabilitasyon, kondormalazi patella, genu varum-valgum-rekurvatum problemleri…

·         Ayak bileği rahatsızlıkları; topuk dikeni, halluks valgus, tarsal tünel sendromu, morton sendromu-nöroması…

·         Kırık sonrası rehabilitasyon: Özel limitasyon açma teknikleri

Gelişmiş ülkelerde sıklıkla ortopedik rehabilitasyon,sporcu rehabilitasyonu alanlarında kullanılan manuel terapi nörolojik rehabilitasyonda da fonksiyonların geliştirilmesinde etkilidir.