BEL VE BOYUN FITIĞI

bel boyun fitigi

Tanım

Boynumuzda 7 belimizde ise 5 adet omurga kemiği vardır. Bu kemikler arasında da disk adı verilen kıkırdak yapılar mevcuttur. Diskler omurganın hareketliliğine katkıda bulunduğu gibi omurga üzerine binen yüklerin dengeli bir şekilde dağılmasına yardımcı olur. Boyun ve bel fıtıkları adeta bir amortisör gibi görev yapan bu disklerin bozulması ve taşması sonucu ortaya çıkan hastalıklardır.
 

Bulgular

Ağrı ve hareket kısıtlığı bel ve boyun fıtıklarının başlıca bulgularıdır. Ağrının kaynağı taşan diskin başta omurilik ve sinir kökleri olmak üzere komşu dokulara yaptığı baskılardır. Bu baskı nedeniyle kan akımı bozulan dokularda salgılanan bazı kimyasal maddeler ağrıya neden olur. Oluşan ağrı ise refleks yoldan kas spazmını tetikleyerek hareket kısıtlılığına yol açar. Sinir köklerinin maruz kaldığı baskı nedeniyle oluşan ağrılar kol ya da bacağa yayılabildiği gibi uyuşma yanma gibi bulgularda görülebilir.. Eğer sinirlere ve omuriliğe olan baskı şiddetli ise kas güçsüzlüğü, idrar ve gaita bozuklukları da bulgulara eşlik edebilir.
 

Nedenleri

Bel boyun fıtıklarının en önemli nedeni mekanik etkenlerdir. Omurganın uygunsuz kullanımı sonucu oluşan bu etkiler disk adı verilen kıkırdakların bozulup taşmasına neden olur. Teknolojinin ilerlemesi sonucu gelişen hareket siz yaşam, uzun süre oturarak çalışma, omurgayı uygunsuz pozisyonda uzun süre tutacak pozisyonlar (bilgisayar kullanımı, TV izleme, sanayi üretiminde çalışma vb), uygunsuz ağırlık taşıma en sık görülen hastalık nedenleridir. Mekanik etkenlerin yanı sıra yaşlanma nedeniyle meydana gelen disk yıpranmaları, genetik olarak kıkırdak yapısında bozukluk ve travmalar diğer fıtık nedenler arasında sayılabilir.
 

Teşhis

Bel ve boyun fıtıklarının teşhisinde en önemli unsur doktor muayenesidir. Başta MRG olmaz üzere tüm görüntüleme yöntemleri ancak tanıyı doğrulamak ya da ayırıcı tanı amacıyla kullanılmalıdır. Sadece görüntüleme yöntemleri kullanılarak fıtık tanısı koymak doğru değildir. Ancak ne yazık ki günümüzde pek çok hasta bu nedenle yanlış olarak fıtık tanısı almaktadır.
 

bel boyun fitigi 02Tedavi

Bel ve boyun fıtıklarını büyük bir çoğunluğu cerrahi girişim gerekmeksizin tedavi edilebilir. Çok az hasta özellikle felç bulguları olan hastada ise cerrahi operasyonlar tedavide yer almaktadır. Cerrahi olmayan tedavi yöntemleri arasında ilaç tedavileri, fizik tedavi uygulamaları (sıcak uygulamalar, elektrik akımları, ultrasound uygulamaları vb), lokal enjeksiyonlar, manipülasyon uygulamaları, egzersiz fizyoterapisi en sık kullanılan tedavi seçenekleridir.